Petonen Petonen

Täyden palvelun puistokaupunki

Petosen puistokaupunki sijaitsee noin 10−12 kilometriä Kuopion keskustasta etelään. Petosen rakentaminen aloitettiin vuonna 1986 ja alue oli asuntorakentamisen pääalue Kuopiossa 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alkuvuosina. Petosen puistokaupungista on kasvanut Kuopion eteläpuolelle varsin paljon tunnustusta saanut moni-ilmeinen asuinalue. Petosen alueella asuu tällä hetkellä noin 11 500 asukasta.

Petonen on kaupunki kaupungissa. Sydämenä sykkii kerrostalovaltainen Pyörön alue, joka on osa Litmasta. Pyörön ympärillä levittäytyvät rivitalo- ja omakotitaloalueet. Litmasen ohella osa Pitkälahdesta ja Pirtistä kuuluu Petoseen. Petosen puistokaupungin väestö on nuorta kaupungin keskimääräiseen verrattuna, väestön keski-iän ollessa 33 vuotta. Laajoja viheralueita omaava kaupunginosa muodostaakin ihanteellisen kasvuympäristön lapsiperheille, joita alueella on runsaasti. Monipuolinen asuntokanta mahdollistaa mieleisen asumismuodon löytymisen jokaiselle.

Petosen alue on rakennettu alusta lähtien täyden palvelun alueeksi. Torina toimivan Itsenäisyyden aukion ympäriltä löytyvät kaikki peruspalvelut. Petosella on useita ruokakauppoja, kukkakauppoja, kioskeja, ravintoloita, pizzerioita ja kampaamoja sekä videovuokraamo, leipomo, oma terveysasema ja lääkärikeskus, useita äitiys- ja lastenneuvoloita, apteekki ja seurakunnan toimintapisteitä, vanhusten palvelutalo sekä asukastupa-nuorisotalo, Kelan sivupiste ja useita erikoisliikkeitä. Alueella on lukuisia päivähoitopaikkoja sekä päiväkodeissa että perhepäivähoitajilla. Tarjolla on myös ympärivuorokautista hoitoa ja iltahoitoa. Alueella on lisäksi useita ala-asteen kouluja sekä yläasteen koulu.

Liikuntamahdollisuudet Petosella ovat erinomaiset. Kaupunginosaa nimitetään myös puistokaupungiksi, sillä kaupunginosassa on puistokäytäviä yhteensä noin 20 kilometriä. Petosella on turvallista liikkua polkupyörällä sujuvien kevyenliikenteenväylien ansiosta. Alueella on runsaat lenkkeily- ja latuverkostot sekä Lippumäen uima- ja jäähalli. Lippumäkeen on rakenteilla entistä monipuolisempi liikuntakeskus, joka palvelee Petosen puistokaupungin lisäksi Saaristokaupungin asukkaita. Petosella on lisäksi useita uimarantoja ja alueelta löytyy myös kuntosaleja. Alueella on myös jalkapallo- ja tenniskenttiä, jotka toimivat talvisin luisteluratoina. Venesatamat tarjoavat veneilijöille suoran yhteyden kauniille Kallavedelle.

Hyvät liikenneyhteydet taataan päivällä jopa 6 kertaa tunnissa keskustaan kulkevilla linja-autovuoroilla ja hyvillä pyöräteillä. Petonen sijaitsee moottoritien läheisyydessä, joten liikkuminen muihin kaupunginosiin on helppoa ja nopeaa. Syksyllä 2008 valmistunut Saaristokatu tarjoaa Petosen asukkaille vaihtoehtoisen reitin keskustaan. Petosen viereen sijoittuu Kuopion kasvava työpaikkakeskittymä, Etelä-Kuopion yrityspuisto. Uusimmat eteläisen Matkuksen alueet kehittyvät lähivuosina voimakkaasti ja tuovat alueelle jopa 1000 uutta työpaikkaa.

 


Näytä Kaupunginosat - Petonen suuremmalla kartalla