Niirala Niirala

Viehättävä alue Valkeisenlammen tuntumassa

Pääosin 1940−1960-luvuilla rakennettu Niiralan kaupunginosa sijaitsee ruutukeskustan tuntumassa ja matkaa kauppatorille on vain reilu kilometri. Asukkaiden keskuudessa Niirala on tunnettu upeasta keidasmaisesta Valkeisenlammesta, Kotkankalliosta sekä Huuhanmäestä, missä on myös tähtitorni. Niiralan yhden ominaispiirteen muodostaa alueen jakaantuminen pientaloalueeseen ja kerrostaloalueeseen.

Valkeisenlampi

Niiralan asukkaat tukeutuvat pääosin keskustan palveluihin. Alueelta löytyy kuitenkin joitain peruspalveluita, kuten kauppa, huoltoasema-myymälä, apteekki, päiväkoti, ala- ja yläasteen koulut, lukio sekä useita kampaamoja.

Liikuntapalvelujen saavutettavuus on erinomaista keskeisen sijainnin ansiosta. Huuhanmäellä on valaistu pururata, joka talvella toimii hyvin huollettuna hiihtolatuna. Alueella on myös kuntosaleja, joista yksi sijaitsee Kotkankallion väestönsuojassa,  missä on mahdollisuus harjoitella mm. pikajuoksua. Aivan Niiralan vieressä sijaitsee myös urheilu-Kuopion ylpeys – Kuopio-halli sekä uima-, jää- ja keilahallit. Valkeisenlampi on yksi kaupungin suosituimmista puistoalueista ja lammen ympäristö tarjoaakin useita liikunta- ja virkistysmahdollisuuksia. Lammen ympäri kulkee lenkkipolku, ja kesäisin alueella voi uida ja pelata mm. jalkapalloa ja lentopalloa. Talvisin lammen ympäri kiertää hiihtolatu. Alueella on myös leikkipuisto lapsille.

Asukkaita Niiralassa on lähes 3 800. Erityisesti entiseen Turon tehtaan kortteliin ja Mustinlammen alueelle valmistui paljon uusia asuntoja 2000-luvun alussa, joista osa rakennettiin opiskelijoille. Tämä kasvatti alueen asukaslukua ja samaan aikaan väestörakenne nuorentui. Niiralan kerrostaloalueella asuu keskustan tavoin paljon ikääntyneitä, mutta myös runsaasti opiskelijoita. Pientaloalue sen sijaan on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

 


Näytä Kaupunginosat - Niirala suuremmalla kartalla