Maaninka Maaninka

Virtaavien vesien Maaninka
 

Maaninka on oikeitten immeisten iloinen paikka, jossa luonnon kauneus ja puhtaus kukoistaa. Syvää Maaninkajärveä ympäröi elävä maaseutu. Laajat viljelykset, historialliset paikat sekä myöhemmät rakennetut miljööt kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuurimaisemakokonaisuuteen.

Kuva: Vicente Serra
Kuva: Vicente Serra

Maaningan kirjoitettu historia ulottuu 1500-luvulle. Maaningalla toimi Ruotsin vallan aikaan Tavinsalmen kuninkaankartano entisen Kuopion läänin kokoisen alueen hallinnollisena keskuksena. Kuopion perustettiin myöhemmin kirkkopitäjä ja myös maallinen valta siirtyi nykyiselle Kuopion niemelle. Maaningalta on nykyisin Kuopion keskustaan kaksi lähes yhtä pitkää toimivaa väylää - Siilinjärven tai Länsirannan kautta.

Maaningalla on asukkaita 3 824
 

Kuntakeskus raitteineen on miljöönä huollettu ja kaunis. Suomen suurimpiin kuuluva puukirkko kruunaa kyläraitin. Kuopion suuntaan nopeimmin kasvaa aktiivinen Käärmelahden kyläPulkonkoski kouluineen edustaa vahvaa säilyvää kylärakennetta länsirannan kylien ketjussa. Tuovilanlahti on Maaninkajärven pohjoisimmassa päässä kehittyvä idyllinen asuinkylä. Muut pienemmät kylät täydentävät kylien verkostoa. Tutustu tarkemmin Maaningan kylät ry

Kunta on perinteisesti suurin työnantaja
 

Maatalouden tutkimuskeskus Halola tuo Kuopion alueen tarjontaan oman värinsä kansainvälisesti tunnustetun maatalouteen liittyvän tutkimuksen sekä korkean osaamisen valtakunnallisena keskittymänä. Käärmelahden kehittyvä yritysalue tarjoaa uusia työpaikkoja. Matkailijoille on eri puolilla Maaninkaa tarjolla idyllisiä ja tasokkaita majoituspaikkoja. Vuosisatainen perinne vireänä maaseudun tuotantokeskittymänä jatkuu kuitenkin edelleen. Maaninkajärven länsipuolella kulkeva Haatalantie tunnetaan maitotienä. Haatalan rantaniityillä laiduntavat luomukarjalaumat tarjoavat viehättävää silmänruokaa ohikulkijoille.

Vapaa-aikaa luonnossa ja harrastetiloissa


Kirkonkylän keskustan urheilutalo tarjoaa nuorisotilat, ampumaradan sekä monipuoliset liikuntatilat. Sekä maastossa että jäällä ylläpidetään hiihtolatuja. Maaningan kasinolla Keskisaaressa pannaan jalalla koreasti kesäaikaan kaksi kertaa viikossa. Maaningan pellot ja rannat tarjoavat muuttolinnuille ruokaisat taukopaikat. Viannan ja Kinnulanlahden lintutornit täyttyvät kevät ja syysmuuton aikaan bongareista.

Maaningalla ei vesi seiso paikallaan

 

Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava vesiputous. Kosken keväinen kuohu on perheiden ja ryhmien vuosittainen luontoretkikohde. Ahkiolahden vanha ja uusi kanava sekä Ruokovirran kanava ovat rakennetun kulttuuriympäristön edustajia. Kolmas ja vanhin Ahkiolahden kanava on historiallinen suojelukohde. Viannankoski on suosittu koskikalastuspaikka, mutta samalla yksi Saimaan vesistön vedenkorkeuden säännöstelypaikka. Uusien Kallansiltojen myötä ovat pohjoisen vesireitin maisemat ja kohteet saavutettavissa myös suuremmilla risteilylaivoilla aina Iisalmeen saakka.

Tule ja eläydy sinäkin tuoksuun ja tunnelmaan! Se on raikas viri vesistöltä, metsän pihkainen aromi, tuoreen vastaleikatun nurmen ja pellolla kuivuvan heinän tuulahdus tai vastapaistetun leivän tuoksu.