Keskusta Keskusta

Siellä on kaikki!

Keskusta torin ympärysalueineen on kaupungin sydän ja aikoinaan Kuopio on kasvanut sen ympärille. Kun Ruotsi−Suomen kuningas Kustaa III antoi määräyksen Kuopion kaupungin perustamisesta vuonna 1775, kaupungissa oli asukkaita noin 500. Nyt ydinkeskustan alueella asuu runsaat 12 200 asukasta.

Keskusta uusiutuu jatkuvasti. Suurimpia hankkeita ovat kävelykeskustan kehittäminen, Alatori-hanke sekä asumisen täydennysrakentaminen. Asuntoja on viime vuosina rakennettu erityisesti sataman kortteleihin, ns. Valintatalon ja vanhan meijerin kortteleihin. Asuntorakentaminen jatkuu, ja kaupunkikeskusta laajenee lähivuosina uudelle asuinalueelle Maljalahteen, joka on vain reilun kilometrin etäisyydellä Kuopion torista.

Alueen monipuolinen palveluvarustus on itsestään selvä ja sitä voisi helpommin kuvata sanonnalla "siellä on kaikki!". Myös lähes kaikki Kuopion seudun ylialueelliset ja ylikunnalliset palvelut ovat sijoittuneet keskustaan tai sen lähitienoille. Kaupungin keskustan yritysten, asukkaiden ja kaupungin yhteistyöelimenä toimii Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Keskustan ääreltä löytyvät kaikki merkittävät kulttuuri- ja liikuntapalvelut, joista huomattavimpia ovat musiikkikeskus, kaupunginteatteri, lukuisat museot ja elokuvateatterit sekä jäähalli, uimahalli ja keilahalli. Lenkkipolkuja löytyy jo 500 metrin päästä Kuopion kuuluisasta torista ja urheilukenttiä on yhtä lähellä. Kuntosaleja ja muita sisäliikuntapalveluita löytyy keskustan alueelta riittämiin ja urheilumahdollisuudet kruunaa puolentoista kilometrin etäisyydellä torista sijaitseva monipuolinen Kuopio-halli. Väinölänniemen puistomainen ulkoilualue on päiväkävelijän ja kuntolenkkeilijän unelma, eikä myöskään Puijo sijaitse kovin kaukana. Torin ja kauppahallin alle sijoittuvan kauppakäytävän myötä keskustan palvelut lisääntyvät entisestään tulevina vuosina.

Keskustan asuntokanta koostuu pääosin kerrostaloista ja väestön ikärakenne on kaksijakoinen. Keskustan alueella on paljon vanhustalouksia, mutta toisaalta alueella asuu paljon nuoria opiskelijoita. Lapsiperheitä keskustassa asuu suhteellisen vähän. Asuntokuntien keskikoko on Kuopion kaupungin pienimpiä, 1,4 henkeä asuntoa kohden. Vilkkaan asuntorakentamisen myötä keskustan asukasmäärä on ollut viime vuosina kasvava ja se tulee kasvamaan myös tulevina vuosina täydennysrakentamisen ansiosta.

Lisätietoa Maljalahden uudesta asuinalueesta.