Karttula Karttula

Vehreä ja vireä kaupunginosa
 

Nykyaika ja vahva teollinen historia kohtaavat Karttulassa. Herman Saastamoisen rullatehdas ja Sourun ruukki ovat osa Syvänniemen kylän historiaa, joka näkyy kylän elämässä vielä tänäkin päivänä. Riuttalan talonpoikaismuseo on ainutlaatuinen kokonaisuus talonpoikaista historiaa. Karttulan alue on rikas myös luonnonantimistaan; mesimarjaa, mahlaa, mansikkaa, mustaherukkaa ja vadelmaa tuotetaan suomalaisiin ruokapöytiin.


Kuva: Pekka Kääriäinen

Karttula on Kuopion läntisin kaupunginosa, ja sen kuntakeskus sijaitsee 45 km Kuopiosta. Asukkaita Karttulassa on noin 3 500 ja asutus sijoittuu nauhamaisesti Sinisen tien 511 varteen pääasiassa kolmeen taajamaan: Karttulan kuntakeskukseen, Syvänniemelle ja Pihkainmäkeen. Taajama-alue on rakennettu väljästi ja rakennuskanta on lähes yksinomaan pientaloasuntoja. Vapaita asuntotontteja on tarjolla sekä Karttulan kuntakeskuksessa että Syvänniemen ja Pihkainmäen asuntoalueilla.

Vapaa-ajan asuntoja on yli 1 300 kpl. Alueella on myös runsaasti vuokramökkejä. Loma-asutukselle alue on erinomaista. Kirkasvetiset järvet koostuvat laajoista järvenselistä ja sokkeloisista poukamista. Vesistöä pitkin pääsee aina Päijänteelle saakka. Satamat ovat kuntakeskuksessa ja Syvänniemellä.

Karttulan alueen kyläyhdistykset ovat Airakselan kyläyhdistys, Itä-Karttulan kylätoimikunta, Kirkonkylän kylätoimikunta, Luvemäen kylätoimikunta, Pihkainmäen kyläyhdistys ry, Punnonmäki-Soinlahti kylätoimikunta, Riuttalan kylätoimikunta, Syvänniemen kyläyhdistys ry ja Virmaanpään kylätoimikunta.

Palvelut
 

Karttulan palvelupisteessä saa tietoa kaupungin ja Kelan palveluista sekä voi maksaa kaupungille tulevat maksut. Asiakkaiden käytössä on kaksi asiakaspäätettä. Palvelupisteessä on kolme erikokoista kokoustilaa. Palvelupisteessä sijaitsevat aikuissosiaalityön, lapsiperhepalveluiden ja koulukuraattorin palvelut sekä yritysasiamiehen ja maaseutuasiamiehen palvelut.

Karttulan asukastupa Jussintupa toimii osoitteessa Pörönsolantie 5.

Koulut: Kissakuusen koulu (1-6), Karttulanlahden koulu (7-9), Pihkainmäen koulu (1-6), Kemppaanmäen koulu (0-2).

Päiväkodit sijaitsevat kuntakeskuksessa, Pihkainmäessä, Airakselassa ja Syvänniemellä.

Kirjasto ja kansalaisopiston toimintaa

Sisäliikuntatilat koulukeskuksessa, Karttulan urheilukenttä, Karttulanlahden urheilukenttä, jääkiekkokaukalo, frisbeegolf-rata, Pörönmäen valaistu kuntopolku / latureitti, laavu ja näkötorni. Uimaranta, tenniskenttä, venelaiturit ja matonpesupaikka ovat Karttulanlahdella. Ampumarata.

Vanhuspalveluiden pitkäaikaishoidon laitospaikkoja on Pihlajakoti-yhdistyksellä.

Karttulan terveysasemalla (kartta) on lääkärin vastaanotto, 30-paikkainen vuodeosasto, hammashoito, laboratoriopalvelut, kuvantamispalvelut, äitiys- ja lastenneuvola, kouluterveydenhoito ja puheterapia. Yöpäivystys on sekä KYSissä ja Suonenjoella virka-ajan ulkopuolella.

Kuntakeskuksesta löytyvät mm. pankkipalvelut, asiamiesposti, Alko, päivittäistavarakauppa, rautakauppa, apteekki, ravintola, huoltoasema, tilitoimistot, kukkakauppa / hautauspalvelu, parturi-kampaamot, taksit, pienkonehuolto, fysioterapia, erikoislääkäripalvelut, optikko, pizzeria ja lounaskahvio.

Liikenneyhteydet: Sinisen tien (511) linja-autoliikenne, rautatieasemat Kuopiossa (45 km) ja Suonenjoella (37 km), lentoasema Siilinjärvellä (60 km). Lähimmät kaupungit Kuopio (45 km), Suonenjoki (37 km) ja Jyväskylä (130 km).

Tutustu Karttulan yritys- ja palveluhakemistoon

Linkit Linkit

KARTTULAN ALUEEN PALVELUOPAS

Airakselan kyläyhdistys ry

Etelä-Karttulan kylät

Itä-Karttulan-Riuttalan kylätoimikunta

(Kirkonkylän) Karttulan kylätoimikunta

Luvemäen kylätoimikunta

Pihkainmäen kyläyhdistys ry

Syvänniemen kyläyhdistys ry