Juankoski Juankoski

Kuopion ja Juankosken kaupunginvaltuustot ovat hyväksyneet elo-syyskuussa 2014 yhdistymissopimuksen ja Juankosken kaupungin liittämisen Kuopioon 1.1.2017 alkaen. Juankoski on tuolloin yksi Kuopion kaupunginosista ja kuntakeskuksista.

Juankosken kanavajuhlassa kesällä 2014. Kuva: Eila Puustinen
Juankosken kanavajuhlassa kesällä 2014. Kuva: Eila Puustinen

Juankoski on vahvan maatalouden ja teollisen toiminnan omaava, vajaan 5 000 asukkaan maalaiskaupunki. Juankoski tarjoaa monipuoliset koulutus- ja harrastusmahdollisuudet sekä toimivat peruspalvelut. Kaupunki on satsannut viime vuosina voimakkaasti peruspalveluympäristöihin mm. kouluihin ja terveysasemaan. Myös kaavoitustoiminta on ollut aktiivista. Juankoskella on nyt myytävänä runsaasti edullisia omarantaisia omakotitalotontteja Muuruvedellä ja keskustassa. Lisäksi UPM Kymmene on kaavoittanut keskustan välittömään läheisyyteen, Nuottiniemeen, omarantaisia omakoti- ja loma-asuntotontteja. Nämä tontit tulevat myyntiin mahdollisesti vuoden 2015 aikana. Tutustu Juankosken palveluihin ja tonttitarjontaan osoitteessa www.juankoski.fi

Omarantaista asumista Juankoskella. Kuva: Niilo Hartikainen
Omarantaista asumista Juankoskella. Kuva: Niilo Hartikainen

Juankosken Ruukki – Tarina alkaa vuodesta 1746

Juankosken teollinen historia alkaa vuodesta 1746 ja Juankoski on rakentunut idyllisen 1800-luvun ruukki-alueen sisään. Tehdasalue rakennuksineen on säilynyt upeasti tähän päivään saakka ja se onkin näkemisen arvoinen, teollisista perinteistä kertova kokonaisuus. Juantehdas oli Suomen ensimmäinen vain järvimalmia raaka-aineena käyttänyt rautaruukki. Myös kuopiolaisen Carlson tavaratalon historia juontaa juurensa Juantehtaan rautakauppaan, kun Juantehtaan masuunin järvimalmista valmistamat uunin luukut, silitysraudat ja muut tuotteet tarvitsivat myyntikanavan.

Historiallisen ruukkimiljöön useat vanhat rakennukset ovat osittain uusiokäytössä. Rakennuksista vanhin on empiirityylinen Patruunanpytinki vuodelta 1826. Vanhassa masuunirakennuksessa (vuodelta 1859, korotettu 1893) sijaitsee Juankosken tehtaan- ja työväenmuseo, Masuuni Brunou. Museossa on neljä näyttelykerrosta, jotka kertovat ruukin tuotannosta, raudan valmistuksesta sekä koko tehdasyhteisön historiasta. Masuuni Brunou on avoinna kesäisin. Ruukkialueen opastettuja ruukkikierroksia järjestetään tilauksesta ympäri vuoden. Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura järjestää vuosittain elokuussa juankoskelaisten taiteiden kohtaamistapahtuman, Brynolfin päivän.

Juankosken Ruukki, kuva: Eila Puustinen
Juankosken Ruukki. Kuva: Eila Puustinen

Entinen kauppatalo, jota nykyään kutsutaan Soittokunnan taloksi, toimii Juantehtaan soittajien ja musiikinharrastajien harjoitustilana ja kulttuurihistoriallisen seuran leipomo-kahviona. Vanha postipytinki on retkeilymajakäytössä ja alun perin työläisten asunnoiksi rakennettu, sittemmin kahvilapytinkinä toiminut rakennus pitää sisällään lahjatavaraliikkeen, näyttelytilat sekä kesäisin matkailuinfon. Tehtaan navetassa on leipomo-kahvila-matkahuolto sekä metsästys- ja urheiluvälineliike.

Kulttuuri

Juankoski here I come! Juankoski tunnetaan Juice Leskisestä. Juankosken tori onkin nimetty tunnetun edesmenneen muusikko-kirjailija-lauluntekijä mukaan Juicen toriksi. Juice Leskinen syntyi Juankoskella vuonna 1950 ja eli paikkakunnalla lapsuutensa ja nuoruutensa ajan. Tori nimettiin Juicen mukaan 1980-luvulla ja vuonna 1995 hän sai torille myös oman näköispatsaan. Patsas on sijoitettu torin monumenttiin. Monumenttiin ovat ikuistaneet "kädenjälkensä" myös monet muut Juankoskelta lähtöisin olevat taiteilijat, kuten Eija Ahvo, Kaj Chydenius sekä Jori Sivonen.

Juicen tori, kuva: Niilo Hartikainen
Juicen tori. Kuva: Niilo Hartikainen

Musiikki ja teatteri näyttelevät suurta roolia juankoskelaisessa harrastetoiminnassa. Näistä mainittakoon vaikka vuonna 1886 perustettu Juantehtaan Soittajat, joka on nykyään noin 20-henkinen puhallinorkesteri. Orkesterin ohjelmisto sisältää sekä perinteistä puhallinmusiikkia että nykymusiikkia maailmalta. Orkesteri toimii myös Kuopion Konservatorion Juankosken Musiikkiopiston harjoitusorkesterina tarjoten nuorille harrastajille mahdollisuuden yhteissoittoon. Näytelmätoimintaa paikkakunnalla harjoittavat Juankosken näytelmäkerho ja Säyneisen Nuorisoseuran teatteri-immeiset.

Luonto

Tahko-Kuopio vesireitti avattiin vesiliikenteelle kesällä 2002. Reitti kulkee Kuopiosta Juankosken kautta Tahkolle ja aina Varpaisjärvelle saakka. Vesireitti on harvoja suomalaisia vain virkistyskäyttöön rakennettuja vesistöreittejä.  Reitin varrella olevat kolme kanavaa toimivat itsepalveluperiaatteella. Reitti kiemurtelee kauniissa jokimaisemassa. Juankoskella satama on hotelli-ravintola Ruukin Kievarin rannassa, ruukkialueella. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna pidetään perinteiset Kanavajuhlat monipuolisella ohjelmakattauksella.

Pisan luonnonsuojelualue sijaitsee Lastukoskella, Juankosken ja Kuopion rajalla. Luonnonsuojelualueen pinta-ala on 280 hehtaaria ja korkein kohta kohoaa noin 270 metriin merenpinnasta. Pisa onkin tunnettu upeista näköaloistaan, joiden myötä silmien eteen avautuvat kauniit järvi- ja metsämaisemat. Pisan laelle valmistui uusi näköalatorni vuonna 2014 ja samalla uusittiin polun varren vanhat portaat ja kaiteet. Näköala-tornilta menee polku Pirunkellarille, joka syntynyt ihmisten hakatessa vuorikristallia korukiviksi.

Vuonna 1595 solmittu Täyssinän rauhan raja kulkee Pisan kohdalta. Ruotsin ja Venäjän välille solmitun Täyssinän rauhan rajamerkit hakattiin Pisan kiviin, joista voi edelleen erottaa Ruotsin kolme kruunua, vuosiluvun 1595, rajavaltuutettujen nimikirjaimet sekä ortodoksisen ristin Venäjän symbolina.