Etelä-Kuopion kylät Etelä-Kuopion kylät

Kyläasumista parhaimmillaan viitostien varrella

Kuopion eteläiseen maaseutualueeseen kuuluvat Vehmasmäen, Hiltulanlahden, Kurkimäen ja Puustossalmen kylät, Vehmasmäkeen kuuluvat Pellesmäki, Sotkanniemi ja Ritisenlahti. Kylät sijaitsevat 18-22 kilometrin etäisyydellä keskustasta etelään. Aluetta on rakennettu usealla vuosikymmenellä ja rakentaminen jatkuu edelleen. Yhteydet keskustaan hoituvat valtatie viiden kautta päivittäin kulkevien useiden bussivuorojen ansiosta.

 

Asukkaita alueella on 1 100. Asukasluku kasvaa tasaisesti täydennysrakentamisen vuoksi. Asukkaiden keski-ikä on alhainen, yli puolet väestöstä on työikäisiä. Asuntokanta muodostuu omakotitaloista.

Vehmasmäestä löytyy ala-aste, Valoharjun nuorisoseurantalo, Mastovalinta, Kesäteatteri Tammenranta, tanssilava Ilveskasino ja runsaasti eri alojen yrityksiä. Alueella on myös vanha hautausmaa kappeleineen. Valaistu hiihto- ja pururata ja hyvät pyöräilymahdollisuudet palvelevat vapaa-ajanliikkujia. Ala-asteen liikuntasali on kyläläisten käytössä ja salilla on jaetut liikuntavuorot.

Alueella on toiminut jo lähes sadan vuoden ajan Vehmasmäen nuorisoseura, joka tarjoaa asukkailleen monia harrasteita. Seura yhdistää kylien väkeä tarjoamalla yhteistä tekemistä ja toimintaa ja sosiaalisia verkostoja. Valoharjussa toimii kiertävä päiväkoti ja kansalaisopisto.

http://www.nuorisoseurat.fi/vehmasmaen-nuorisoseura

 

Seurat ja yhdistykset sekä yksityiset henkilöt käyttävät tiloja kokousten, koulutustapahtumien, juhlien ja erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Alueella toimii nuorisoseuran vahvana taustatukena Vehmasmäki − Pellesmäki − Sotkanniemen -kylätoimikunta ja runsaasti eri alojen yhdistyksiä.

 


Näytä Maaseutukylät - Eteläinen maaseutu suuremmalla kartalla